Skoči do sadržaja
Foto: Anita Austvika/Unsplash+

Sva vina u Europi zagađena “vječnim kemikalijama”

calendar

Sva vina u Europi zagađena su “vječnim kemikalijama”, tvrde stručnjaci. Ovo alarmantno upozorenje potvrđuje studija na 49 vrsta vina iz deset država, među kojima je i Hrvatska. U svim vinima pronađena je vrlo opasna trifluoroctena kiselina (TFA), koja se koristi u pesticidima.

Mnoga europska vina mogla bi biti opasna za zdravlje. Novo istraživanje pokazuje rastuću razinu “vječnih kemikalija” (PFAS) u vinima proizvedenim u Europi.

Prema istraživanju koje je objavila organizacija Pesticide Action Network (PAN), u svim europskim vinima koja su testirali pronađena je trifluoroctena kiselina (TFA). Na prisutnost “vječnih kemikalija” u sklopu njihovog istraživanja testirano je 49 vina iz deset europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Dobra je vijest što su dva testirana hrvatska vina bila među najmanje zagađenima “vječnim kemikalijama”. Štoviše, hrvatsko bijelo vino Malvazija Istarska bilo je najmanje zagađeno među svim testiranim vinima; u tom je vinu izmjereno 21 mikrograma TFA po litri (21 μg/L).

“Vidimo eksponencijalan porast razine TFA u vinu nakon 2010. godine. TFA nije bio detektiran u vinima prije 1988., dok vina iz razdoblja 2021. – 2024. pokazuju prosječne razine od 122 μg/L, s pojedinim vršnim vrijednostima iznad 300 μg/L”, navodi se u sažetku studije.

Istraživači PAN-a također naglašavaju kako su vina u kojima je detektirana viša razina TFA također sadržavala veće razine ostataka sintetskih pesticida.

Izvor: PAN Europe

U vinima se ova “vječna kemikalija” pojavljuje jer je grožđe vrlo osjetljivo na gljivične bolesti, zbog čega se obilato tretira pesticidima.

“Ovo nije lokalni, nego globalni problem. Više ne postoje vina koja nisu kontaminirana. Čak ni organska poljoprivreda se ne može potpunosti zaštititi od ovakvog zagađenja jer je TFA sveprisutan u okolišu”, kaže Michael Müller sa Sveučilišta u Freiburgu, čija je nezavisna studija pokazala vrlo slične rezultate, prenosi Politico.

Istraživanje PAN-a pokazuje da su, među deset promatranih zemalja, najzagađenija austrijska vina. Helmut Burtscher-Schaden iz austrijske nevladine organizacije Global 2000, koja je sudjelovala u istraživanju, poručuje kako je “ovo crvena zastava koju se više ne može ignorirati”.

“Ogromno nakupljanje TFA u biljkama znači da vjerojatno s hranom unosimo puno više vječnih kemikalija nego što se ranije mislilo”, kaže Burtscher-Schaden.

>>> “Vječne kemikalije” su svuda, a cijena dekontaminacije je suludo visoka

Kao što smo već pisali, industrije pokušavaju zaobići europske regulacije oko korištenja “vječnih kemikalija” tako što koriste PFAS-ove s manje ugljikovih atoma, čime zaobilaze sustave kontrole. Najopasnija takva kemikalija je upravo TFA, koja je najzastupljenija u industrijskoj proizvodnji pa je zaradila nadimak “ultimativni PFAS”.

Zdravstveni rizici od korištenja “vječnih kemikalija” odavno su poznati. Radi se o spojevima koji mogu izazvati karcinome, oštetiti jetru i štetno utjecati na reproduktivno zdravlje. Aktivisti za zaštitu zdravlja i okoliša stoga traže potpunu zabranu korištenja “vječnih kemikalija” u industrijskoj proizvodnji.

Imate pitanje za Klimatski portal? Želite nam predložiti temu za koju mislite da bismo je trebali obraditi? Želite nam uputiti pohvalu ili kritiku? Kontaktirajte nas na [email protected] ili putem WhatsAppa ili Facebooka.