Skoči do sadržaja
foto: Paolo Chiabrando/Unsplash

Novo izvješće: Riba se vraća, ali Sredozemno i Crno more se mijenjaju

calendar

Novo izvješće o stanju ribarstva u Sredozemnom i Crnom moru pokazuje da je prekomjerni izlov u Sredozemlju na najnižoj razini u posljednjih deset godina, ali upozorava na rastuće klimatske rizike.

Višegodišnji napori u upravljanju ribarstvom u mediteranskoj i crnomorskoj regiji počinju davati rezultate – u posljednjem desetljeću smanjen je ribolovni pritisak, a dio ribljih fondova pokazuje znakove oporavka. Istovremeno, regija se suočava s novim rizicima povezanima s klimatskim promjenama, kao što su toplinski valovi, bolesti i invazivne vrste.

Zaključci su to šestog izdanja izvješća “Stanje ribarstva u Sredozemnom i Crnom moru 2025” (eng. The State of Mediterranean and Black Sea Fisheries 2025), koje je objavila Opća komisija za ribarstvo Sredozemlja (GFCM), tijelo Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO). 

GFCM je regionalna je organizacija za upravljanje ribarstvom koja okuplja 23 zemlje članice i Europsku uniju. Njezin cilj je osigurati održivo korištenje morskih resursa, kao i održivi razvoj akvakulture u Sredozemnom i Crnom moru. 

Izvješće donosi najopsežniji pregled stanja ribljih fondova, trendova u ribarstvu i akvakulturi te postojećih upravljačkih mjera u regiji.

Manje mreža, više ribe

Višegodišnji planovi upravljanja, ograničenja ribolova i zatvaranje pojedinih područja za ribolov napokon pokazuju učinke, iako se riblji fondovi i dalje prekomjerno iskorištavaju, pokazuje izvješće.

Udio ribljih fondova koji se love iznad održivih granica pao je s oko 87 % u 2013. na 52 % u 2023. godini, što predstavlja najnižu zabilježenu razinu u posljednjem desetljeću. Biomasa komercijalnih vrsta u istom razdoblju porasla je za oko četvrtinu. Unatoč tom pozitivnom pomaku, više od polovice ribljih fondova u regiji i dalje je pod prekomjernim pritiskom. 

Drugim riječima, u moru danas ima više ribe nego prije deset godina, barem ondje gdje se mjere upravljanja doista provode.

Iako ukupni pokazatelji upućuju na oporavak, izvješće naglašava da on nije ravnomjeran: dok se pojedini fondovi i podregije oporavljaju brže, drugi i dalje ostaju pod snažnim ribolovnim pritiskom, osobito u dijelovima Mediterana s ograničenim nadzorom i slabijom provedbom mjera.

> > Hrvatski znanstvenici znaju kako uzgoj ribe učiniti održivijim

Akvakultura i klimatske promjene

Dok se dio ribljih populacija polako oporavlja, akvakultura se suočava s rastućim izazovima.

Akvakultura danas osigurava više od 45 % ukupne proizvodnje morske hrane u Sredozemnom i Crnom moru te se često ističe kao način smanjenja pritiska na divlje populacije riba. Izvješće, međutim, upozorava da uzgoj ribe ima vlastite probleme, koji su sve češće povezani s promjenama okoliša.

Ulaganja, tehnološki napredak i jači regulatorni okviri udvostručili su proizvodnju u akvakulturi, no daljnji razvoj ograničen je okolišnim pritiscima, zdravstvenim rizicima i sve većom izloženošću ekstremnim temperaturama.

“Akvakultura u Sredozemnom i Crnom moru suočava se s rastućim izazovima, što uključuje izloženost toplinskim valovima, izbijanje bolesti i širenje invazivnih vrsta, što ugrožava produktivnost i dugoročnu održivost sektora”, navodi se.

Slučajni ulov – problem koji ne nestaje

Izvješće podsjeća i na problem slučajnog, odnosno neplaniranog ulova osjetljivih i zaštićenih vrsta.

Kako je navedeno, u Sredozemnom i Crnom moru i dalje postoje žarišta u kojima dolazi do čestog slučajnog ulova ranjivih vrsta poput morskih pasa, raža i morskih kornjača, što predstavlja ozbiljan izazov za očuvanje bioraznolikosti.

> > More više ne more

Upravljanje djeluje, ali klimatski pritisci rastu

Jedna od ključnih poruka izvješća jest da upravljanje ribarstvom može imati stvarne i mjerljive učinke. Zahvaljujući strožim pravilima i boljem nadzoru, riba se doista vraća u dijelove Sredozemnog i Crnog mora. 

Istovremeno, more se ubrzano mijenja. Klimatske promjene dovode u pitanje dugoročnu održivost postignutog oporavka. Pitanje koje se otvara jest koliko će današnji pozitivni trendovi potrajati u moru koje više nije isto kao prije deset ili dvadeset godina.

> > Na ljestvici od 1 do 5, koliko je morska hrana na našim tanjurima održiva?

 

Imate pitanje za Klimatski portal? Želite nam predložiti temu za koju mislite da bismo je trebali obraditi? Želite nam uputiti pohvalu ili kritiku? Kontaktirajte nas na [email protected] ili putem WhatsAppa ili Facebooka.